Nå er det sesong for bringebær, fantastiske villbringebær eller hagebringebær. Søte, små villbringebær i veikanter eller i utkanten av skoger der all vegetasjon blir klippet og tatt vare på. I butikken er det hagebringebær som er å få tak i, men tar du en kjapp søndagstur vil du garantert finne en busk eller to med deilige villbringebær. Bringebær holder ikke lenge, så enten bør du spise dem senest dagen etter du har plukket dem, eller fryse dem ned til senere bruk. Sesongen på bringebær er fra rundt midten av Juli til August. Villbringebær har den sterkeste aromaen av de to variantene og lukter akkurat slik du tenker at bringebær skal lukte.
Gul, Oransj, Sort og Hvit
Bringebær er å få i flere forskjellige farger og alle smaker nydelig. Du kan få bringebær i gul, oransje, sort og hvit. Få hjelp på et hagesenter og du kan få flotte bær i alle farger til egen hage.
Bringebær i hagen
Du kan plante bringebær i krukker og du kan plante en bringebærhekk. Plant dem lyst og solrikt med sirka 50 cm mellom buskene. Bringebær kan plantes i alle typer hagejord, men trenger støtte å lene seg til på vindfulle dager. Når bærene er plukket, klipper du vekk de små kvistene som har båret bærene og beholder de friske skuddene som det kommer bær på til neste år.
Bringebær passer til
Bringebær passer perfekt alene, men også til frokosten, i bakverk, som smakstilsetter i vannet eller som pynt, mulighetene er mange. Fryser du ned ferske bringebær kan du bruke dem som isbiter i vannet ditt, i en drink eller i et glass musserende vin, det smaker fortreffelig. Bringebær er en klassiker til bløtkake og rullekake, både som en del av kremen og til å pynte med. Bringebær blir fort myke og kan være vanskelig å bruke til pynt om de ikke er nyplukket, men de smaker fortsatt himmelsk i en kakekrem.
Jag ut marken
Bringebær har ofte små vite mark på innsiden av bærene og kan være vanskelig å se. Putt alle bærene i en bolle og sett på et lokk, sett bærene kaldt. Da kryper marken opp og legger seg under lokket, da fjerner du dem raskt før du skal spise dem.
Bringebær til hagen kommer i mange forskjellige varianter både når det kommer til farger, modningstid og fasthet. Noen er bløte og passer best til å spise naturell, og andre passer best til sylting. Du kan få tak i både søte og syrlige bringebær, samt bløte eller faste bringebær. Få hjelp på et hagesenter om hvilke slag du bør velge etter hva du ønsker å bruke dem til. Hvor i landet du bor kan også ha noe å si, noen bær passer aller best i kystnære strøk, og noen passer best i innlandet.
Da er det bare å ta turen ut i den store villmark og prøver finne noen villbringebær. Lykke til og god sensommer 🙂