Derfor er Vepsen ekstra plagsom nå- og slik slipper du å bli stukket av den

Derfor er Vepsen ekstra plagsom nå- og slik slipper du å bli stukket av den

Sensommeren er høysesong for vepsen. De er slappe, arbeidsdagene deres er over og det er ikke lenge til de dør. Det er nemmelig kun dronningen som overvintrer, arbeiderene lever kun én sesong. Når Dronningen har forlatt vepsebolet surrer arbeidervepsen rundt på leting etter mat før det er over og ut for dem. Vepsen lever faktisk helt frem til frosten kommer, så selv når vi føler at sommeren er over surrer vepsen fortsatt rundt oss.

veps
Innpåsliten og sulten surrer den rundt oss på varme dager på leting etter søt mat.

Vepsen stikker når den føler seg truet og den kan stikke deg flere ganger. På sensommeren er de slappe og stikker derfor oftere.

På sensommeren slutter dronningene å legge egg og det er ikke noe særlig for den voksne arbeidervepsen. Den voksne vepsen har nemlig som jobb å fore dronningens larver som lever av kjøtt, noe den voksne vepsen ikke gjør. Den voksne vepsen jakter rundt for å finne kjøtt til larvene og til gjengjeld forer larvene de voksne vepsene med en søt væske. Når dronningen ikke legger flere egg må de voksne vepsene ut å lete etter mat til seg selv på egen hånd, og det er da vi finner dem i alt fra brusen vår til kakene våre. Surrete og sløve vimer de rundt, men vi har funnet noen gode råd til hvordan du kan slippe å bli stukket av dem.

Bruk vann

Sprayflaske
Sprut på vepsen med kald vann.

Vepsen søker etter søt mat, så sitter du ute og spiser kan du oppleve at det plutselig svermer av halvdøde veps rundt deg. Du må ikke vifte etter vepsen, som ofte er en refleks. Det beste du kan gjøre er å holde deg helt i ro, eller ha klar en spruteflaske med vann. Sprut på vepsen når den blir for nærgående. Den vil tro det regner og trekke seg tilbake.

Ikke bruk parfyme

Parfyme
Vepsen tiltrekkes av søte dufter.

Vepsen tiltrekkes av parfyme, både i hårprodukter og kremer. Prøv å hold dette til et minimum hvis du skal ut og vet det er vepsens tid. Vepsen tiltrekkes av gode dufter, så prøv heller å gå litt under radaren.

Hold barna rene

Iskrem barn
Sørg for rene hender på barna så ikke vepsen tiltrekkes av søtsaker.

Tørk vekk iskrem fra barns hender, klær og spesielt rundt munnen. Særlig mindre barn som ikke skjønner at vepsen kan stikke, kan være utsatt. Spesielt hvis de spiser søtsaker som skolebrød, kjærlighet, saft, juice, frukt og is.

Dekk til mat og drikke

veps på brus
Dekk til brus og annen drikke.

Dekk til mat og drikke når du sitter ute og spiser. Kommer det en veps kommer det ofte flere og måltidet kan bli vanskelig å gjennomføre. Et gammelt kjerringråd er å sette ut halvfulle glass med øl. Vepsen går ned i ølen, men kommer seg ikke opp igjen.

Pass på å ikke drikke av glass, flaske og bokser som har stått åpne ute. Vepsen kan gå ned i drikken uten at du ser dem. I det vepsen kommer ned i drikken vil de pumpe ut gift, noe som igjen vil ligge igjen væsken. Ikke drikk noe vepsen har ligget i. Det hjelper ikke å bare vippe ut vepsen, giften ligger igjen, og du kan føle deg dårlig om du drikker dette. Sitter det veps på drikken og du ikke ser den, kan du fort bli stukket. Blir du stukket i munnen, halsen eller svelg bør du kontakte legen.

Hvis du blir stukket

veps
Fjern brodden hvis du blir stukket.

Skulle du bli stukket så prøv å få ut brodden uten å tilføre kroppen mer gift. Avkjøl stikkstedet med kaldt vann og stryk over stikket med en halv tomat (med kuttesiden ned), dette vil lindre smerten.

Kontakt lege

Legekontor
Kontakt lege hvis du blir stukket i munnen, halsen eller svelget.

Har du aldri blitt stukket av veps kan du være allergisk uten å vite om det. Kontakt legevakten umiddelbart om du føler deg akutt syk etter et stikk. Du må også kontakte lege hvis du blir stukket i munnen, halsen eller i svelget.

Vepsens surretid varer ikke lenge, men den kan være veldig nærgående. Forsøk å ikke la panikken ta deg og ta det hele med knusende ro. Det går stort sett greit, og smerten gir seg etter en kort stund.

Lykke til og god sommer 🙂

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...