Sensommeren er høysesong for vepsen. De er slappe, arbeidsdagene deres er over og det er ikke lenge til de dør. Det er nemmelig kun dronningen som overvintrer, arbeiderene lever kun én sesong. Når Dronningen har forlatt vepsebolet surrer arbeidervepsen rundt på leting etter mat før det er over og ut for dem. Vepsen lever faktisk helt frem til frosten kommer, så selv når vi føler at sommeren er over surrer vepsen fortsatt rundt oss.
Vepsen stikker når den føler seg truet og den kan stikke deg flere ganger. På sensommeren er de slappe og stikker derfor oftere.
På sensommeren slutter dronningene å legge egg og det er ikke noe særlig for den voksne arbeidervepsen. Den voksne vepsen har nemlig som jobb å fore dronningens larver som lever av kjøtt, noe den voksne vepsen ikke gjør. Den voksne vepsen jakter rundt for å finne kjøtt til larvene og til gjengjeld forer larvene de voksne vepsene med en søt væske. Når dronningen ikke legger flere egg må de voksne vepsene ut å lete etter mat til seg selv på egen hånd, og det er da vi finner dem i alt fra brusen vår til kakene våre. Surrete og sløve vimer de rundt, men vi har funnet noen gode råd til hvordan du kan slippe å bli stukket av dem.
Bruk vann
Vepsen søker etter søt mat, så sitter du ute og spiser kan du oppleve at det plutselig svermer av halvdøde veps rundt deg. Du må ikke vifte etter vepsen, som ofte er en refleks. Det beste du kan gjøre er å holde deg helt i ro, eller ha klar en spruteflaske med vann. Sprut på vepsen når den blir for nærgående. Den vil tro det regner og trekke seg tilbake.
Ikke bruk parfyme
Vepsen tiltrekkes av parfyme, både i hårprodukter og kremer. Prøv å hold dette til et minimum hvis du skal ut og vet det er vepsens tid. Vepsen tiltrekkes av gode dufter, så prøv heller å gå litt under radaren.
Hold barna rene
Tørk vekk iskrem fra barns hender, klær og spesielt rundt munnen. Særlig mindre barn som ikke skjønner at vepsen kan stikke, kan være utsatt. Spesielt hvis de spiser søtsaker som skolebrød, kjærlighet, saft, juice, frukt og is.
Dekk til mat og drikke
Dekk til mat og drikke når du sitter ute og spiser. Kommer det en veps kommer det ofte flere og måltidet kan bli vanskelig å gjennomføre. Et gammelt kjerringråd er å sette ut halvfulle glass med øl. Vepsen går ned i ølen, men kommer seg ikke opp igjen.
Pass på å ikke drikke av glass, flaske og bokser som har stått åpne ute. Vepsen kan gå ned i drikken uten at du ser dem. I det vepsen kommer ned i drikken vil de pumpe ut gift, noe som igjen vil ligge igjen væsken. Ikke drikk noe vepsen har ligget i. Det hjelper ikke å bare vippe ut vepsen, giften ligger igjen, og du kan føle deg dårlig om du drikker dette. Sitter det veps på drikken og du ikke ser den, kan du fort bli stukket. Blir du stukket i munnen, halsen eller svelg bør du kontakte legen.
Hvis du blir stukket
Skulle du bli stukket så prøv å få ut brodden uten å tilføre kroppen mer gift. Avkjøl stikkstedet med kaldt vann og stryk over stikket med en halv tomat (med kuttesiden ned), dette vil lindre smerten.
Kontakt lege
Har du aldri blitt stukket av veps kan du være allergisk uten å vite om det. Kontakt legevakten umiddelbart om du føler deg akutt syk etter et stikk. Du må også kontakte lege hvis du blir stukket i munnen, halsen eller i svelget.
Vepsens surretid varer ikke lenge, men den kan være veldig nærgående. Forsøk å ikke la panikken ta deg og ta det hele med knusende ro. Det går stort sett greit, og smerten gir seg etter en kort stund.
Lykke til og god sommer 🙂