Steinsopp blir sett på som en av de beste matsoppene vi har. Den er anvendlig og kan brukes i nesten alle matretter hvor sopp er en viktig ingrediens. Du finner den i løv- og barskog og ofte i eldre granskog. Steinsoppen er rasktvoksende og kan bli stor på få dager. Finner du steinsopp et sted i skogen kan du regne med at det kommer frem flere om noen dager. Når du sanker steinsopp bør du sjekke at stilken ikke er markspist og at kjøttet er fast og fint.
Når du skal sanke sopp bør du ta med deg en soppkurv eller papirposer. Da holder soppen seg godt til du kommer hjem og får renset den skikkelig.
Slik kjenner du igjen en steinsopp
Steinsoppen er ikke vanskelig å kjenne igjen selv om den kan forveksles med galle-rørsopp. Den er ikke giftig, men den smaker overhodet ikke godt. Det kan være greit å vite at ingen av rørsoppene i Norge er giftige. Steinsoppen kan ha forskjellig størrelse og form så du må se etter andre kjennetegn så du ikke plukker med deg feil sopp hjem.
- Hatten på toppen av steinsoppen vil ofte se ut som en skinnende nybakt bolle når du ser den ovenifra. Den har også en hvit kant ytterst på hatten som er med på å kjennetegne denne fantastiske matsoppen. Steinsoppen kan ha en brun hatt i ulike former og nyanser, men ofte er de halvkuleformet.
- Rørlaget under hatten går fra hvitt, gult og over til olivengrønt.
- Rørene under hatten sitter tett sammen og kan fort se ut som en svamp på de eldre soppene.
- Stilken på en steinsopp er tykk, klumpete og lyse brun. Øverst på stilken vil den ha et svakt eddrkopp nett eller årenett. Dette «nettet» legger seg 1/2 til 2 cm nedover stilken. Ser du sopp med dette «nettet» kan du være helt sikker på at du har funnet steinsopp.
- En rørsopp som steinsoppen kan forveksles med har som regel et rosa skjær på rørlaget. I motsetning til steinsoppen har rørsoppen et mørkt edderkopp-aktig nett nedover hele stilken og ikke kun øverst.
Slik bruker du steinsoppen
Når du høster steinsopp skal du ta med deg og bruke hele soppen. Den smaker fantastisk og konsistensen blir ekstremt god når du steker den. Den blir litt sprø på utsiden og myk på innsiden.
- Steinsoppen skal varmebehandles, men du kan spise unge steinsopper rå om du gjerne vil det.
- Har du funnet mye steinsopp kan du fint tørke dem. Tørket steinsopp fungerer helt topp som krydder. Velger du å tørke denne soppen kan du regne med at smaken blir mer konsentrert og vil sette en god smak på de fleste retter.
- Du tørker steinsopp ved å skjære den i skiver og har den på 40 grader i ovnen gjennom natten. Du kan knuse den og blande den med f.eks salt når den er ferdig tørket, eller du kan ha de tørkede skivene over på rene og lufttette glass. Når du skal bruke dem kan du bløtlegge dem i litt vann i noen minutter før du bruker dem som vanlig.
Nyt noen fine dager i skog og mark og gled deg til å kunne ta med deg denne fantastiske matsoppen hjem ?