Nok en uke er over og en ny uke er på vei. Sitter du fortsatt på hjemmekontor og føler at livet seiler forbi mens du bare sitter og ser på? Vi er mange som synes dagene begynner å tære litt på, men tanken på at alt blir bra igjen, holder motet oppe. På slike dager er det eneste som hjelper skikkelig god mat, god og varmende Comfort food.
1 Mandag: Pizza suppe
Du trenger ikke lage pizza kun på en pizzabunn, du kan fint dekomponere den og lage den som en suppe. Er det noen som hvertfall kommer til å elske denne så er det barna. Du kan fint bruke andre ingredienser enn hva vi har brukt, det bestemmer du selv.
Dette trenger du:
- 1 hvitløksfedd, finhakket
- 1 løk, i biter
- 4 stk sjampinjong , i skiver
- 1 grønn paprika, i biter
- olivenolje
- 1 pk pepperoni
- 4 dl vann
- 3 tomater, i biter
- 2½ ss tomatpuré
- 1 ts tørket oregano
- 1 ts tørket basilikum
- 1 ss malt svart pepper
- 1 ts salt
- 100 g mozzarella, revet
- 10 g Parmesan
- 1 brød
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 200 grader.
- Kutt grønnsaken i biter og finhakk hvitløken.
- Stek hvitløk, løk, sjampinjong, paprika, og tomat i olivenolje til det er blitt mykt.
- Kutt opp pepperoni og sett til side.
- Ha vann, halvparten av de stekte grønnsakene, 2 tomater, tomatpuré, og krydderet i en blender og blend på lav hastighet i begynnelsen, og øk til høyeste hastighet til alt er blandet godt sammen.
- Tilsett resten av grønnsakene, og la noen av bitene være grovblandet.
- Ha suppen over i skåler og ha over kuttet pepperoni og osten.
- Sett suppen i stekeovnen og la stå til osten har smeltet.
Servér med godt brød og godt humør.
2 Tirsdag: Mac and cheese
Mac ´and cheese som dette bli kalt i det store utlandet, brukes som tilbehør til det aller meste, og er for mange den ultimate Comfort food retten. Mac ´and cheese er ikke fult så vanlig her, men lager du den skikkelig smaker den nydelige. Hvis du vil kan du toppe retten med litt sprøstekt bacon.
Dette trenger du:
- 300 gram makaroni
- 5 dl melk
- 2 ss hvetemel
- 3 ss smør
- 2 stk sjalottløk finkuttet
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1 ts malt muskatnøtt
- 2 ts dijon sennep
- 200 gram cheddar, revet
- 50 gram parmesan, revet
- 100 gram gul ost, revet
- salt og pepper
- 1 pk bacon ( valgfritt)
- Start med å finne frem en kjele eller stekepanne med høy kant og sett på medium varme.
- Legg i smøret og tilsett sjalottløk og hvitløk. Stek på medium varme til løken har blitt helt blank og myk.
- Tilsett melet og spe på med melk, litt og litt. Rør jevnlig så det ikke brenner seg i kjelen. La koke et par minutter og skru ned varmen.
- Smak til sausen med krydderet og ha over osten, men spar litt av osten til den skal inn i ovnen.
- Sett stekeovnen på 225 grader.
- Kok opp makaroni etter anvisning på pakken, men kok den et par minutter kortere enn hva det står på pakken.
- Hell av vannet og bland makaroni sammen med ostesausen.
- Ha alt over over i en ildfast form og strø over resten av osten.
- Stek på 225 grader i ca 25 minutter til den er gylden og sprø på toppen
Servér med litt finhakkede urter og eventuelt litt sprøstekt bacon over.
3 Onsdag: Fish and Chips med cornflakes og Remulade
Hva med å ta en liten tur til England? Hjemmelaget Fish and chips kan ikke sammenlignes med fiskepinner hvis du tenkte de tankene. Du panerer fisken selv og steker den i stekeovnen med litt olje over, smaker så godt. Gled deg!
Dette Trenger du:
- 4 torske fileter
- mel, til panering
- cornflakes, til panering
- creme fraiche, til panering
- rapsolje
- salt og pepper
- 1 pose fryste grønne erter
- remulade
- pomes frites
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 190 til 200 grader.
- Knus cornflakes og bland med melet, det skal være mer cornflakes enn mel, siden det er cornflakes som blir den sprø paneringen. Her prøver du deg frem til du finner den mengden du vil ha.
- Ha salt og pepper i mel – og cornflakes blandingen.
- Del torskefiletene i to på langs, slik at de blir tynnere.
- Ha creme fraiche i en bolle og dypp torske filtene godt nedi bollen slik at hele fileten er dekket med Creme Fraiche.
- Ha filetenene i mel og cornflakes blandingen, sørg for at hele filten er dekket med både mel og cornflakes, men mest cornflakes.
- Legg filetene på en papirkledd stekeplate.
- Ha over olje og sett i ovnen i ca 30. minutter. Filetene skal være spør når du tar dem ut.
- Ha ertene i en kjele med litt salt og la koke et par minutter.
- Hell av mesteparten av vannet, men spar på litt av det.
- Blend ertene til en ertepuré og sett til side.
- Stek pomes fritesene etter anvisning på posen.
Servér de panerte filetene med ertepuré, remulade og saltede pomes frites.
4 Torsdag: Kylling i Fløtesaus med urter
Deilige kyllinglår i fløtesaus med hvitvin og urter. Denne retten skal ligge og kose seg en stund i gryten eller i pannen og får tilført masse deilige smaker.
Dette trenger du:
- 6–8 kyllinglår, helst med skinn
- 8 uskrelte hvitløkfedd
- 2 dl hvitvin
- 3 dl kyllingkraft
- 3 dl fløte
- 2 ss smør
- 2 ss olje
- 2–3 ss hakket frisk estragon, eller andre urter du liker
- 250 g sopp
- salt og pepper
- ris
- salat
- Bruk gjerne en jerngryte, om du har. Hvis ikke tar du den gryta du har eller en stekepanne med høye kanter.
- Krydre kyllinglårene med salt og pepper.
- Smelt smør og olje i gryta eller i stekepannen og legg i kyllingen med skinnsiden ned.
- Tilsett knuste hvitløkfedd og stek til skinnet på kyllingen blir gyllent og sprøtt, Snu og brun lårstykkene på den andre siden også.
- Løft kyllingen og la hvitløken være igjen.
- Tilsett vin og sopp, og la det koke til det meste av væsken har fordampet. Hell i kraft og fløte og gi det hele et oppkok. La det småkoke til sausen har tyknet. Rør inn estragon og legg kyllingen over i sausen med skinnsiden opp.
- Dekk gryta eller stekepannen med aluminiumsfolie
- Kok på middels varme i cirka 15–20 minutter.
Servér med kokt ris og en frisk salat.
5 Fredag: Svin indrefilet med salat og parmesan
Perfekt fredagskos med helstekt indrefilet av svin med en frisk salat, bakte baby tomater og stekte poteter. Stek til kjøttet er middels rosa og la kjøttet hvile litt før du skjærer det opp i skiver.
Dette trenger du:
- 1 svin indrefilet
- 1 pose babyleaf salat
- parmesan
- baby tomater
- hvitløk
- sennep
- rosamarin
- 8 mellomstore poteter
Slik gjør du:
- Kutt potetene i båter og krydre med salt og pepper og stek i ovnen i ca 35 minutter.
- Gni indrefileten inn med sennep, knust hvitløk og rosmarin.
- Stek på høy varme i pannen til alle sidene er brunet godt.
- Stek videre i ovnen til den er pent rosa innvendig, ca 10 minutter. Sammen med baby tomatene.
- La kjøttet hvile og skjær i skiver.
- Ta vare på sjyen som blir igjen etter at kjøttet er stekt.
Servér med stekte poteter, bakte tomater, salat, og litt sjy.
Det er vanskelig alt dette med sosial distansering, kohorter og antall mennesker på besøk med x-antall barn. Men er du en av dem som er alene så ta kontakt med noen av dine nærmeste og disk opp et lite måltid for dem, og kos dere skikkelig sammen. Det har dere fortjent, alle sammen.
Hang in there and stay safe 🙂