Ukene raser avgårde, og nå er vi på vei inn i nok en ny uke. Kanskje begynner du å glede deg litt til jul, og tankene rundt juleforberedelsene begynner muligens å gjøre seg gjeldene. Vi hjelper deg med å senke skuldrene ett hakk og har funnet fem deilige matretter du kan lage denne uken, til glede for deg og dine. Velbekomme!
Mandag: Blomkålsuppe med chorizo og blåmuggost
Dette trenger du:
> 1 løk
> 2 fedd hvitløk
> 2 ss olivenolje
> 2 store blomkål
> 1 terning grønnsaksbuljong
> 5 dl vann
> 5 dl melk
> 2 ts salt
> nykvernet pepper
> 100 g chorizo
> 100 g blåmuggost
Slik gjør du:
1 Finhakk løk og og hvitløk. Ha i en kjele sammen med olivenoljen og la det surre på medium varme i noen minutter.
2 Skjær blomkålen i biter.
3 Ha blomkål, buljong, vann og melk i kjelen og kok opp. La det småkoke til grønnsakene er myke.
4 Bruk en stavmikser og blend suppen til den blir helt jevn og klumpfri. Har du ikke en stavmikser kan du bruke en blender.
5 Smak til med salt og pepper.
6 Skjær chorizoen i terninger og stek i tørr panne på medium varme.
Sett frem suppeskålene og ha i biter av blåmuggost og choritzo. Hell over den ferdige blomkålsuppen. Servér gjerne med godt brød til.
Tirsdag: Fylte auberginer
Fylte auberginer toppet med deilig smeltet ost kan lages ferdig på forhånd og varmes opp når de skal serveres. Er du god på å planlegge kan du lage dem ferdig og fryse dem ned så har du en middag klar på null komme niks.
Dette trenger du:
> 3 auberginer
> 1 løk
> 400 g kjøttdeig
> 1 ts oregano
> 1/2 ts chiliflak
> salt og pepper
> 2 hvitløksfedd
> 1 dl rødvin ( kan sløyfes)
> 1 boks hakkede tomater
> 1 ss ketchup
> 1 boks brune linser
> 2 ss finhakket frisk persille
> 1 ss finhakket frisk basilikum
> 75 g revet parmesan
> 100 g revet ost
Slik gjør du:
1 Sett stekeovnen på 180 grader.
2 Skyll og tørk auberginene. Del dem i to på langs og skrap ut aubergin kjøttet, men la det være igjen litt auberginkjøtt inn mot skallet.
3 Ha over litt olje og og strø på med litt salt og pepper.
4 Stek de halve auberginene til de er møre, det tar ca. 20 minutter.
5 Skjær auberginekjøttet fra auberginene i terninger.
6 Lag fyllet mens auberginene er i ovnen.
7 Stek løken i litt olje til den er myk. Tilsett kjøttdeig og aubergine terningene og stek til alt er mørt og gjennomstekt, tar noen minutter.
8 Krydre blandingen med salt, pepper, tørket oregano og chiliflak.
9 Tilsett finhakket hvitløk og rødvin og stek til vinen har fordampet.
10 Tilsett hakkede tomater og ketchup. La koke på medium varme til det hele har tyknet til en deilig kjøttsaus.
11 Skyll linsene og bland det inn i kjøttdeigen.
12 Rør inn friske urter og parmesan. Smak til med salt og pepper.
13 Fyll de stekte auberginskallene lagvis med ost og kjøttsausblanding. Start og avslutt med ost.
14 Sett auberginene tilbake i den varme stekeovnen og stek videre i 20-30 minutter til de er gjennomvarme og osten har smeltet.
Servér med godt brød og en deilig salat er eget ønske.
Onsdag: Kylling med ris i jerngryte
Lite er enklere enn å hive alle ingrediensene i en gryte og la det surre og kose seg frem til maten skal serveres. Så kan du gjøre noe annet mens middagen lager seg helt selv.
Dette trenger du:
> 1 løk
> 400 g kyllingbryst eller -lår, uten skinn og ben
> 1 ts paprika krydder
> salt og pepper
> 3 hvitløksfedd
> 1/2 ts tørket oregano
> 1 ss finhakket frisk persille
> 150 g valgfri sopp i skiver
> 250 g ris
> 500 ml kyllingkraft
> ca. 150 g grønnkål
> ca. 30 g revet parmesanost
Slik gjør du:
1
Finn frem en støpejernsgryte, hvis du har. Om ikke så bruker du en annen stor gryte med lokk.
2
Stek løken myk i gryten. Krydre kyllingen og ha den over i gryten.
3
Tilsett hvitløk og persille og stek noen minutter. Tilsett soppen og la det hele steke videre.
4 Tilsett ris og buljong. Bring det hele til kokepunktet og reduser deretter varmen. Sett lokket på kjelen.
5 La det småkoke til risen er nesten ferdigkokt.
6 Tilsett kålen, bland godt og la det koke videre til risen er kokt.
7 Rør inn parmesan og smak til med salt og pepper.
Servér med finhakket persille og en valgfri salat.
Torsdag: Russisk Pirog
Ikke la deg avskrekke av at du er nødt til å bake bittelitt. Det er fort gjort, og vel verdt det når du sitter der ved middagsbordet med en dampende varm russisk pirog.
Dette trenger du:
> 500 gram kjøttdeig eller karbonadedeig
>1 løk
> 2 fedd hvitløk
> 1 gulrot
> salt og pepper
> smør
Til Deigen trenger du:
> 3 egg
> 1 pk majones
> 2 dl creme fraiche
> 2 dl hvetemel
Slik gjør du:
1 Forvarm stekeovnen til 200 grader.
2 Brun kjøttet på middels høy varme i stekepanna.
3 Hakk løk og hvitløk, og riv en gulrot fint.
4 Bland sammen kjøttet og grønnsakene. Gi det hele litt salt og pepper, og la det småputre i en kjele på middels lav varme mens du lager deigen.
5 Pisk/rør ingrediensene godt sammen til en tyktflytende og glatt deig uten klumper.
6 Hell halvparten av deigen over i en ildfast form.
7 Hell kjøttblandingen oppå deigen.
8 Dekk til kjøttblandingen med resten av deigen.
9 Stek i cirka 40 minutter til deigen er fluffy og gyllenbrun.
Servér med en deilig valgfri salat.
Fredag: Fantastisk Krabbe taco
Fredag er taco fredag rundt om i det ganske land. Men innimellom kan vi kanskje bli litt lei av den samme kjøttdeigen uke etter uke. Så hva med å prøve en krabbe taco denne fredagen? Jeg lover at du kommer til å elske den.
Dette trenger du:
> 1 pk Maistortillas
> 4 krabbeskjell med krabbekjøtt
> 2 avokado
> 1 pk reddik
> 1 pk vårløk
> 1 lettrømme
> 1 bunt koriander
> chilisaus, gjerne Sriracha
Slik gjør du:
1 Varm tortillasene etter anvisning på pakka.
2 Lag avokadomos ved å mose avokado kjøttet med en gaffel. Tilsett en skvis med lime, finhakket hvitløk, koriander og hakket vårløk.
3
Legg frem en varm tortillas på en tallerken og ha på krabbekjøtt.
4 Ha avokadomos oppå krabbekjøttet.
5 Ha rømme over avokadomosen og krabbekjøttet samt noen skiver med reddik.
Topp det hele med litt chilisaus, ekstra vårløk og koriander, om du vil. God Fredag!
Alle oppskriftene er laget for fire personer, men du kan legge til, og trekke i fra, slik at du får mat til det antall personer dere er i din familie.
Da gjenstår det bare å ønske dere alle en fantastisk uke, og fatt mot, vi går bedre tider i møte 🙂