Skal du servere biff i helgen, men lurer på hvor lenge den bør ligge i stekepanna for å få den perfekte biffen du med glede kan både spise og servere? Fortvil ikke, vi forklarer deg steg for steg hvordan du bør gå frem. Først bør du regne 150 – 200 g kjøtt pr. person. Skal du lage biff til mange bør du sørge for at biffene har tilnærmet lik størrelse, da blir det lettere å få perfekt resultat på alle. Steketiden avhenger av tykkelsen på biffen. Jo tykkere biffen er, jo lengre må den ligge i panna. For å sikre deg best resultat bør du bruke et steketermometer som måler kjernetemperaturen på kjøttet.
Slik blir biffen din perfekt stekt
- Start med å legge biffen på kjøkkenbenken en stund før du skal steke og servere den.
- Tørk over biffen og gi den litt salt på begge sider, gjerne et kvarter før den skal stekes. Rett før du skal steke biffen gir du den litt pepper.
- Sett stekepannen på høy varme og ha i litt olje og smør. La smøret bli brunt før du hiver biffen i panna. Ha biffen i pannen når den er skikkelig varm og stek i et par minutter på hver side til du kan se kjøttsaften piple ut. Først to minutter på den ene siden til du ser kjøttsaften dukke opp på overflaten så snur du biffen og venter på at saften pipler ut på den siden.
- Bruk gjerne er steketermometer som du stikker inn i midten av kjøttet. Når kjøttet har oppnådd riktig temperatur tar du kjøttet av pannen og lar det hvile noen minutter.
Rå, Medium eller Godt stekt
- Ved 55 grader er biffen rød og lite stekt, da har biffen vært i pannen i ca. 1 minutt på hver side.
- ved 60 grader er biffen rosa og medium stekt, og da har den vært i pannen til kjøttsaften har kommet frem, ca. 2 minutter på hver side.
- Ved 65-70 grader er biffen grå og godt stekt. Da er biffen stekt ett minutt på hver side, og deretter fire nye minutter på hver side på svak varme.
Tips
- Når biffen er stekt må den hvile. Jo lengre den får hvile jo mer stekt blir den. Husk at hvis du lar kjøttet hvile i en jernpanne så vil kjøttet fortsette å steke fordi jernpannen fortsetter å holde på varmen.
- Ikke stikk i kjøttet underveis da kan kjøttet bli tørt, bruk en stekeklype og ikke en gaffel, så slipper du å stikke «hull» i biffen når du skal snu den.
- Du kan steke biff i stekeovnen også hvis det er mer praktisk for deg. Da bruner du kjøttet i ett minutt på hver side i en panne på høy varme. Legg biffene i en ildfast form i en forvarmet ovn på 200 grader i ca 8 minutter, da blir biffen medium stekt.
- Stek kjøttet sammen med noen deilige urter for å tilsette litt ekstra smak.
Når kjøttet har hvilt kan du velge å servere biffen hel eller skjære den i fine skiver.
Lykke til 🙂
50-55 grader i kjernetemperatur, 1 minutt på hver side. Lite stekt/ Rød
60 grader i kjernetemperatur, 2 minutter på hver side. Medium stekt/ Rosa
65-70 grader i kjernetemperatur, 1 minutt i varm panne, 4 minutter på lav varme. Godt stekt/ Grå.