Pepper er et stert krydder som kan brukes til det meste. Pepperblomstene vokser i tropisk klima med mye regn og varme. Pepperblomstene sitter i tett aske og frukten er bærlignende steinfrukt. Pepperblomsten er faktisk en buskformet slyngplante med luftrøtter med glatte, ovale eller hjerteformede læraktige blader. Planten har små, hvite eller grønne blomster i ca. 10 cm hengende ranker og bærer ca. 50 pepperkorn i hver klase.
Svart pepper er det krydderet det selges aller mest av i hele verden. Pepper kommer i flere farger. Når bærene på pepperplanten er høstet blir de tørket og blir til pepperkorn. Samme plante gir også grønn og hvit pepper. Grønn pepper er de første som plukkes. Bærene er ferdige, men fortsatt umodne. Hvit pepper er de helt modne bærene.
Sort pepper
Svart pepper er halvmodne bær, men er også de med mest smak. Svart pepper høstes når de nederste fruktene begynner å bli røde. De legges i hauger et par dager til tørking, enten i solen eller i ovn. Fargen endrer seg til svart og fruktkjøttet tørker inn. Et kjerringråd sier du bør bruke hele pepperkorn i kokende vann og drikke det om du begynner å bli forkjølet. Dette skal, etter sigende, gjøre deg kvikk som en loppe igjen. Husk at pepper er sterkt og har du problemer med magen bør du være varsom med bruken.
Hvit pepper
Hvit pepper er det pepperet som har mildest smak. Hvit pepper består av den innerste, harde delen av fruktkjøttet, og frøet på innsiden. Enkelt sagt så er svart pepper rett og slett sort pepper uten skall. De modne steinfruktene blir lagt i vann noen dager slik at fruktkjøttet blir mykt. Deretter fjernes det ytterste laget ved rulling, vasken og tørking.
Grønn pepper
Grønn pepper har den mildeste smaken og er umoden frukt som enten konserveres eller vakumtørkes for å bevare fargen. De kommer ofte som en del av en marinade, de kan være sursyltet eller de er frysetørret. Grønne pepperkorn som ligger i marinader kan du la renne av seg og bruke dem enten hele eller knuse dem.
Pepperets historie
I middelalderen ble pepperkorn sett som en mer pålitelig valuta enn gull og sølv. Med pepperkorn betalte man både avgifter og lønn. En årslønn til en arbeider kunne være en håndfull pepper. I kinesisk medisin anes pepper for å være en beroligende og kvalmedempende urt som har blitt brukt til å kurerer malaria, kolera, magesmerter, diaré, dysenteri og andre fordøyelsesplager.
Hel pepper beholder sin aroma og smak mye lengre enn malt pepper, noe som gjelder generelt for all type krydder. Husk å oppbevare krydderet i lufttette beholdere slik at det ikke blir utsatt for hverken lys eller fukt. Når du bruker pepper i matlaging bør du huske på at pepper vil gjøre retten din ekstra sterk. Vær varsom med bruken og smak til underveis.