Ny uke og faktisk starten på en helt ny måned, november. Den nest siste måneden før vi kan feire jul, igjen. Du har kanskje begynt å planlegge litt allerede? Dagene og ukene er hektiske nok om ikke du skal streve med å planlegge middagene hver eneste dag. Derfor har vi gjort det lettere for deg ved å lage ferdig en ukemeny til deg og familien din, dag for dag fra mandag til fredag. Håper du finner noe du kan like, og husk at vi har mange flere ukesmenyer du kan finne inspirasjon fra. Denne uken er det både kylling og en deilig meksikansk «street food» rett med marinert storfekjøtt på menyen, enjoy!
1. Mandag: Kyllingsuppe med eple og gulrot
Å starte uken med en deilig, varmende suppe er en god trøst en mandag. Selv om det blir tidligere mørkt vil du føle deg bedre med denne suppen som er fantastisk trøste mat en mørk ettermiddag. It Will lighten your Day!
Dette trenger du:
- 600 g kylling
- 1 rødløk
- 2 hvitløksfedd
- 4 ss revet ingefær
- 2 gulrøtter
- 2 syrlige epler
- 2 ts karri
- 1 l vann
- 1 boks creme fraiche
- 2 ts salt
- pepper
- Koriander
- godt brød
Slik gjør du:
- Stek kyllingen i en panne til den er gjennomstekt.
- Rasp gulrot, eple og ingefær.
- Kutt løk og finhakk hvitløk.
- Tilsett alle grønnsakene i en gryte og stek til løken er blank.
- Tilsett karri og kylling og rør om et par omganger.
- Tilsett vann og la suppen koke ca 10 minutter.
- Ha i creme fraiche og la supppen putre videre i 5 minutter.
Smak til med salt og pepper og servér med godt ristet brød.
2. Tirsdag: Kjøttboller med fetaost og spagetti
Denne deilige retten er kanskje noe du ikke spiser så ofte. Kjøttboller med fetaost, smakfull fetaost som setter ekstra smak på både kjøttbollene og resten av middagen. Vil du lage tomatsausen selv har vi oppskriften på verdens beste tomatsaus. Laget fra bunnen av med friske, modne tomater og friske urter. Oppskriften finner du her.
Dette trenger du:
- 500 g kjøttdeig
- 1 ts salt
- pepper
- 2-3 fedd hvitløk
- 1/2 dl frisk persille
- 150 g fetaost
- 1 ss rapsolje
- 1 glass pastasaus
- 400 g fersk spagetti tagliatelle
- fersk basilikum
Slik gjør du:
- Bland kjøttdeigen med salt, pepper, presset hvitløk og persille
- Del fetaosten i 12 terninger.
- Del kjøttdeigen i 12 like store boller.
- Flat ut en bolle av gangen og legg en terning med fetaost i midten og form kjøttdeigen rundt fetaosten. Gjør det samme med alle.
- Sett stekeovnen på 225 grader.
- Brun kjøttbollene i noen minutter til de får farge.
- Ha kjøttbollene over i en ildfast form og stek ferdig i ovnen, det tar ca. 10 minutter.
- Kutt løk i biter og fres raskt i pannen til løken er myk.
- Varm opp tomatsausen og ha i løken.
- Ta kjøttbollene ut av ovnen og ha dem over i sausen.
- Kok opp vann og varm den ferske pastaen.
Ha spagetti på tallerken, og ha over kjøttbollene. Strø over fersk basilikum og nyt.
3. Onsdag: Orientalske fiskekaker
I en travel hverdag passer det perfekt med mat som går raskt å lage, men som likevel smaker godt og er bra for kroppen. Disse fiskekakene er lettlagede og fylt med mengder av smak.
Dette trenger du:
- 600 g sei og laks
- 2 ts revet frisk ingefær
- 1/2 dl finhakket sitronmelisse eller mynte
- 1 1/2 ts salt
- 1/2 lime, revet skall
- ris eller glass nudler
- 1 pose babyleaf
- 2 ss rapsolje
saus:
- 1/2 – 1 rød chilli
- 1/4 dl kinesisk fiskesaus
- 1 ss brunt sukker
- 1/2 lime, revet skall
- saften fra 1 lime
- 2 ss rapsolje
- 1-2 ss finhakket, frisk sitronmelisse eller mynte
Slik gjør du:
- Hakk fiskefiletene i små biter, eller kjør dem i en kjøkkenmaskin, til du har en jevn farse.
- Bland inn ingefær, sitronmelisse eller mynte, salt og limeskall. Sett farsen kalt.
- Lag sausen ved å fjerne frøene og finhakk chilien. Tilsett resten av ingrediensene. Rør godt til alt sukkeret er oppløst. Ha i stironmellise.
- Form fiskekakene til 8 like store fiskekaker.
- Stek på hver side til de er gyldne og gjennomstekte.
Serveres med ris eller glass nudler samt en god salat.
4. Torsdag: Nakkekoteletter med blåmuggost og plommer
Koteletter med blåmuggost er kanskje ikke noe du spiser ofte, men det burde du gjøre noe med. Er du ikke særlig begeistret for blåmuggost kan du bytte den ut med deilig brie om du liker det bedre.
Dette trenger du:
- 4 nakkekoteletter
- 6 plommer
- 100 g blåmuggost, eller brie
- 1 rød løk
- 2 ss rødvinseddik
- 1 ss sukker
- salt og pepper
- salat
Slik gjør du:
- Rens og skjær løken i tynne skiver.
- Bland løkskivene med eddik og sukker. La det ligge å marinere mens du gjør klart resten av maten.
- Del kotelettene i to og krydre godt.
- Del plommen i to og fjern steinen.
- Stek kotelettene på begge sider og la det ligge å surre i 10 minutter.
- Tilsett plommer og biter av osten, la det putre videre til osten er smeltet.
- Topp retten med den syltetede rødløken.
Servér kotelettene rett fra pannen sammen med en god og frisk salat.
5. Fredag: Meksikansk marinert kjøtt med tacolefser og lime
Fredag og da er det selvsagt tacofredag, og denne retten er ekte mexikansk street food og du kommer garantert til å elske den. La kjøttet marinere så lenge som mulig, men hvertfall 4 timer.
Dette trenger du:
- 400 g storfekjøtt, gjerne ytrefilet
- 2 lime
- salat etter valg
- 1 løk
- koriander
- tacosaus
- tacolefser
- 1 ts hvitløkkrydder
- 1 ts ingefær krydder
- 1 ts chili krydder
- salt og pepper
- 1 dl olje
Slik gjør du:
- Bland sammen krydder og olje.
- Rull limen litt frem og tilbake på benken. Del limen i to og ha lime saften sammen med krydderet og oljen.
- Finhakk en neve koriander og bland med oljeblandingen.
- Skjær kjøttet i skiver og ha det i en zip lokk pose og ha over urter – og krydderblandingen.
- La kjøttet ligge til marinering i minimum 4 timer.
- Kutt løken i ringer, og limen i båter.
- Stek kjøttet rask i varm panne.
- Varm tacolefsene og legg på tallerken.
Servér ved å legge litt salat på hver lefse, kjøtt, løk og en skvis med lime. God Helg!
Alle oppskriftene er laget for middag til fire, men det kan du fint endre om dere skulle være flere eller færre til bords.
Vi ønsker alle en god uke og husk å ta vare på hverandre 🙂