Så lenge vi har strøm i huset vil det faktisk alltid være en fare for at brann kan oppstå. Derfor er det ekstra viktig at du ser over huset og har kontroll på alt av det elektriske i huset ditt, samt alt av brennende lys og åpen ild. Vi har sett på hva du bør tenke over for å hindre at brann kan oppstå hjemme hos deg.
Elektriske apparater
Husene våre er fylt med elektriske apparater i alle varianter og det er umåtelig viktig at vi husker å trekke ut kontakter og ikke lader telefoner eller nettbrett gjennom natten mens vi sover. For være på den sikre siden er det greit å ta ut alt av kontakter, også til både kaffetraktere og vannkokere.
Tv og data
Tv kan fort være en brannfelle. Det er viktig å huske å slå av hele tv-apparatet og ikke bare slå av med fjernkontrollen. Du må rett og slett trekke ut stikkontakten. Dette spesielt hvis du skal reise bort, og gjerne gjennom natten, selv om du er hjemme. Alt av elektrisk utstyr som er tilkoblet strøm kan i teorien ta fyr.
Åpen ild
Nå kommer høsten og vinteren, det er den store sesongen for innetid. Bruk av peis og levende lys står høyt på agendaen om dagen. Det er veldig viktig at du ikke har stearinlys stående i nærheten av gardiner eller rett på trebenker, og at du ikke går i fra åpen ild i peisen. Husk å bruke gnistfanger hvis du har åpen peis. Det er også viktig at du følger med på at pipen blir renset jevnlig. Når du legger deg må du være helt sikker på at du har lukket døren til ildstedet ditt og at du har blåst ut og slukket alle stearinlys. Pass også på at du ikke sovner på sofaen mens du har stearinlys stående å brenne, det kan dessverre fort gå galt.
Lyspærer
Det er en stor fordel om du ikke bruker for sterke pærer i lampene dine og sørger for at de ikke er i nærheten, eller tett oppe i tekstiler som for eksempel gardinene dine.
Matlaging
Lager du mat med olje eller smør er det viktig at du er forsiktig og har et lokk ved siden av deg mens du lager mat. Da kan du bruke lokket til å kvele eventuelle flammer hvis oljen skulle ta fyr. Husk samtidig at du ikke må gå fra kokeplatene mens du lager mat. Det blir mye fett på kjøkkenet med all matlagningen, det fettet setter seg på kjøkkenvifta. Det er derfor særdeles viktig at den jevnlig rengjøres skikkelig.
Vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel
Husk å rengjøre både tørketrommelen, vaskemaskinen og oppvaskmaskinen jevnlig. Husk at alt må være avskrudd når du går å legger deg for natten. Selv om det er fristende å sette på en maskin med tøy når du går og legger deg må du ha i bakhodet at disse maskinene er noen av hjemmenes største brannfeller. Skru alltid av maskinene hvis du skal ut å reise.
Varmekilder
Jo kaldere det blir ute desto mer strøm bruker vi inne. Vi fryser i dette kalde landet og da bruker vi mye varmeovner. Ikke gå fra vifteovnen når du ikke skal være hjemme, og sørg alltid for at du ikke har klær, pledd eller andre tekstiler hengende nærme varmeovnen som kan ta fyr.
Julen
Julen er også dessverre en stor høytid for brann. Vi brenner mye lys, er mye hjemme og bruker enda mer strøm. El-anlegget kan bli overbelastet og juletrær kan ta fyr. Sørg for at du har god oversikt og kontroll over all strømforbruket, samt alt av levende lys. Sørg samtidig for at du trekker ut kontakten på juletreet når du går og legger deg.
Ved Brann
Begynner det å brenne i huset ditt må du først fremst huske: Redde, Varsle og Slokke.
Redde: Begynn med å få alle ut av huset og møt opp på avtalt sted på utsiden av huset. Dette bør dere ha avtalt på forhånd, gjerne med en liten brannøvelse hjemme. Hvem skal sjekke hva, og hvem skal sørge for å få hvem med seg ut av huset, og hvilke rømningsveier skal dere bruke.
Varsle: Ring 110 og si hvem du er, hva som skjer og hvor det skjer.
Slokke: Små branntilløp kan du forsøke å slukke selv, men ring alltid 110 hvis du oppdager brann. Det kan utvikle seg farlige gasser og det bør vi prøve å unngå å være i nærheten av. Brannvesenet på 110 vil fortelle deg hva du skal gjøre.
Jo lenger ut på høsten vi kommer jo høyere blir strømforbruket til hver enkelt husstand. Det er derfor viktig at du jevnlig sjekker sikringene. Sjekk om de er for varme eller om de lukter svidd. Har du et eldre hus kan det være en idé å få en elektriker til å sjekke el-anlegget ditt.
Det er viktig at du også husker på å alltid ha brannvarslere som fungerer. Sjekk batteriet innimellom og bytt én gang i året. Sørg for å ha en brannstige som du kommer frem til, og som er i orden. Har du i tillegg branntepper, brannskum og brannslukningsapparat så har du kommet langt på vei.