Dette rennende gylne gullet, honning, er kjent for å ha mange gode egenskaper. Honning smaker søtt og godt og mange har byttet ut sukkeret med honning i alt fra te til bakverk. Det er likevel viktig å huske på at honning inneholder like mye kalorier som vanlig hvitt sukker, men honning inneholder også antioksidanter, vitaminer og proteiner, som kan være med på å hjelpe til med å rense kroppen for ulike giftstoffer.
Ekte honning har mest positiv effekt. For at honningen skal anses som ekte skal den ikke være varmet opp til mer enn 47 grader under utvinningsprosessen. Dermed er all norsk honning å anse som rå honning. Meningene om virkningen av honning er mange. Noen mener den kan ha positiv effekt på helsen, andre mener det motsatte. Vi har sett på hva honning kan hjelpe mot, og det skader overhode ikke å gi det et forsøk.
Forkjølelse
Honning kan være med på å lindre luftveisinfeksjoner som sår hals. Det er en kjent sak at te eller melk med honning pleier å lindre ved forkjølelsesplager og er blitt brukt i en mannsalder. Det skader jo ikke å prøve, og blir du bedre er det en god bonus når formen ikke er på topp.
Gå ned i vekt?
Honning kan bidra til å øke stoffskiftet som igjen gjør at du brenner energi raskere. Men husk at honning fortsatt inneholder mye kalorier og det er viktig å ha et sunt kosthold hver dag, hele året.
Dreper Bakterier
Tar du én teskje honning hver dag så kan det bidra til å drepe bakterier og kurere sår som du kan ha i slimhinnene. Det er også mange der ute som sverger til en teskje med honning i teen hver dag, og som mener på at det er med på å holde dem friske og raske.
Leger sår raskere
Mange mener at honning har antibakterielle egenskaper og kan derfor holde farlige sårbaktereier i sjakk. Ved å smøre honning på sår eller brannsår så kan det lindre å fremskynde helingsprosessen. Honningens evne til å helbrede sår raskere kommer fra dens innhold av antibakterielle stoffer.
Fruktose
Honning har også et høyt innhold av fruktose og kan føre til fordøyelsesplager hos de som er følsomme for fruktose. De kan oppleve mageknip, luftplager og diaré. Skulle dette oppstå mens du spiser honning så er det bedre å kutte det ut fra kosten og se om det hjelper. Det er verdt å merke seg at frukt også inneheolder en del fruktose.
Honning VS Hvitt sukker
Det er viktig å tenke over at selv om honning blir sett på som sunnere enn hvitt sukker så er ikke mat med honning «sukkerfri mat». Honning inneholder liker mye kalorier som sukker, men i motsetning til sukker så inneholder honning også antioksidanter, vitaminer og proteiner. Sukker derimot inneholder kun tomme kallorier. Honning er et naturprodukt med vitaminer. Biene samler nektar fra blomstene og omdanner det til honning, naturen er ganske så fantastisk, og honning er sett på som svært verdifullt.
Honning kan du bruke i te, i bakverk, i smoothies, og marinader. Honning er søtt og godt og mange bruker det som pålegg, rett på brødskiven på et nybakt brød. Du kan jo forsøke å bytte ut sukker med honning i maten og kanskje oppnår du noen helsegevinster i tillegg til god smak.
Det er veldig viktig å huske på at barn under 1 år ikke skal ha honning, det kan føre til bakterieinfeksjoner botulisme.