Å lage en smakfull suppe tar ikke lange tiden, og passer som middag hele året. Vi har funnet frem 5 enkle og deilige supper som du kan nyte nå. Noen serveres kalde og noen serveres varme. Ha gjerne et godt brød til, det gjør suppen ekstra mettende og er et godt supplement til disse flytende herlighetene.
En suppe kan du servere både som en forrett, middag eller som et mindre mellommåltid. Lager du litt ekstra har du til lunsjen dagen etter. Noen supper kan du også fryse ned til en senere anledning.
Gazpacho
Denne er typisk for varme dager i Spania og du kommer til å elske denne en varm sommerdag. En gazpacho serveres kald og er nesten som en kald tomatsuppe.
Dette trenger du:
- 1 kg gode smaksrike tomater
- 1 stk rød paprika, renset for kjerner og frø
- 2 fedd hvitløk
- 1 liten rød eller grønn chili, renset for frø
- 1 ts sukker
- 2 ss sherry- eller rødvinseddik
- 2 ss extra virgin olivenolje
- basilikum
- 0,5 liten slangeagurk
- 0,5 rød paprika
- 0,5 gul paprika
- 0,5 rødløk
Slik gjør du:
- Grovhakk tomater, paprika, hvitløk og chili. Kjør alt sammen til en tykk suppe i en hurtigmikser.
- Tilsett sukker, eddik og olivenolje. Juster smaken med salt, pepper og ekstra eddik om nødvendig.
- Ha suppen gjennom en sil, gni godt så du får frem mest mulig. La tomatsuppen stå i kjøleskapet frem til servering.
Skjær agurk, paprika og løk i små biter og fordel det i suppen ved servering. Tilsett grovhakket basilikum og drypp over litt ekstra olje.
Kald avokadosuppe med reker
Avokado egner seg til mer enn salaten og brødmaten. Den passer også perfekt til en kald suppe. Her tilsetter du både lime og fløte så suppen din blir frisk og får litt tyngde.
Dette trenger du:
- 3 avokado
- saften av 2 lime
- 1 hvitløksfedd
- 1 sjalottløk
- 1 1/2 dl fløte
- 1 dl buljong eller kraft
- 1 klype chilipulver
- litt frisk koriander
- 1 boks reker eller 200 g nypillede reker
- salt og nykvernet pepper
Slik gjør du:
- Rens avokadoen og ha avokadokjøttet i en blender sammen med limesaft, hvitløk, sjalottløk, fløte, buljong og krydder. Kjør til massen er glatt og kremet. Huske å smake underveis.
- Servér med mais, reker, gressløk eller annet man har lyst på.
Blir suppen for tykk i kjøleskapet spe du den ut med mer buljong før servering.
Spinatsuppe med egg
En varm spinatsuppe med kokte egg og creme fraiche passer perfekt til dager du vil ha en smakfull middag uten at det skal ta langt tid eller være særlig komplisert. Denne kan du også fint servere som en forrett i et selskap.
Dette trenger du:
- 4 egg
- 1 løk
- 1 ss olivenolje
- 300 g frossen spinat
- 8 dl vann
- 2 grønnsakbuljongterninger
- 50 g finsnittet purre
- 1 dl crème fraîche
- 0,5 ts salt
- 0,25 ts pepper
Slik gjør du:
- Kok eggene i 8-10 minutter. Avkjøl dem av i kaldt vann, og ta av skallet.
- Hakk løk, og ha den i en varm kjele med olivenolje sammen med tint spinat. La det frese et par minutter.
- Tilsett vann, buljong og purre. La det koke i ca. 5 minutter.
- Kjør suppen jevn med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og pepper.
Server suppen med egg og en god klatt med crem fraiche.
Jordskokksuppe med bacon
Jordskokk sammen med bacon er en perfekt kombinasjon. Av jordskokk kan du også lage puré og servere det sammen med valgfritt kjøtt.
Dette trenger du:
- 550 g jordskokk
- 2 ts eddik, 7 %
- 2 dl kremfløte
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 1 ss sitronsaft
- 2 ss olje til steking
- 4 ss finhakket bladpersille
- 100 g bacon
Slik gjør du:
- Skrell jordskokkene og legg dem i en bolle med kaldt vann og 2 ts eddik da slipper du at de ikke blir brune.
- Ta vare på et par jordskokker og legg resten i en kjele.
- Hell over 1 dl fløte og tilsett så mye vann at jordskokkene er knapt dekket. Kok dem til de er helt møre.
- Hell det meste av kokevannet i en bolle. Mos jordskokkene med stavmikser eller i hurtigmikser. Spe med kokevannet til du har ønsket suppekonsistens.
- Tilsett resten av fløten og kok opp. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft.
- Skjær de siste jordskokkene i tynne skiver og tørk dem med litt tørkepapir. Varm oljen i en stekepanne og stek jordskokkskivene til de er sprø og gylne. La dem renne av seg på litt papir og dryss litt salt over dem.
Servér med sprøstekt bacon og et dryss med persille og godt brød. Litt revet parmesan smaker også godt.
Kremet Aspargessuppe med sprøstekt spekeskinke
Dette trenger du:
- 600 g asparges
- 0,5 løk
- 2 ss smør
- 5 dl kyllingbuljong
- 2 dl matfløte
- salt
- kvernet pepper
- noen dråper sitronsaft
- sprøstekt skinke
- grovhakket gressløk til servering
Slik gjør du:
- Skjær vekk de to nederste 2 cm på aspargesen. Skjær av toppene og spar de til pynt. Kutt resten i små biter og grovhakk løken.
- Smelt smøret i en kasserolle og fres løken og aspargesbitene i smøret. Tilsett kraft og fløte. Gi det hele et oppkok og la det småkoke til aspargesen er helt mør, ca. 15 minutter.
- Bruk en stavmikser eller en blender og kjør suppen glatt og jevn. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft.
Kok toppene raskt i litt lettsaltet vann og server suppen med aspargestopper, litt sprøstekt spekeskinke og grovhakket gressløk.
Alle rettene er beregnet til fire personer, men du kan lage mer eller mindre, alt ettersom hvor mange personer du skal servere.
Lykke til og smakelig uke ?