Det er ikke alle butikkene som har alt du trenger for å lage en skikkelig autentisk asiatisk rett, men velger du en velassortert matbutikk vil du finne det du trenger. Du kan også ta en runde i en asiatisk matvareforretning, de har garantert det du trenger.
Asiatiske retter er blitt mer og mer populært og serveres både til hverdags og til fest. Asiatisk mat er pakket med smak og du kommer til å elske hver munnfull.
Asiatisk biffsalat
Når du skal steke biff til en asiatisk biffsalat steker du biffen slik du liker den best. Er du usikker på hvordan du skal steke biffen riktig kan du ta en kikk her. Husk å la kjøttet hvile noen minutter etter det er ferdig stekt før du skjærer kjøttet i fine skiver.
Dette trenger du:
- 600 g ytrefilet av storfe
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 2 ss margarin eller olje til steking
- 1 pk sobanudler (á 250 g)
- 0,5 agurk
- 2 gulrøtter
- 10 cherrytomater
- 2 vårløk
- 0,5 granateple
- 0,5 pk babyspinat
- 3 stilker finhakket frisk mynte
- 0,5 potte frisk koriander
Asiatisk dressing:
- 6 ss nøytral olje
- 2 ts sesamolje
- 2 ss sukker
- saft av 2 lime
- 1,5 ss soyasaus
- 1 ss revet frisk ingefær
- 2 båter revet hvitløk
- 1 finhakket rød chili
Slik gjør du:
- Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun det på sterk varme i en stekepanne med olje/smør. Stek kjøttet slik du liker det best.
- Kok nudler etter anvisning på pakken i en kjele med lettsaltet vann. Hell av kokevannet, skyll nudlene raskt med kaldt vann og la det renne av.
- Skrell agurk, del den i to på langs og skrap ut kjernen med en skje. Kutt i skiver.
- Skjær gulrot i tynne strimler.
- Del cherrytomater i to, finsnitt vårløk og rens granateple.
- Legg nudler, grønnsaker og spinatblader på et stort serveringsfat.
- Bland sammen alle ingrediensene til dressingen.
- Skjær kjøttet i tynne skiver og legg det på toppen, dryss på vårløk, granateple og litt finhakkede urter. Drypp over litt av dressingen rett før servering – og server resten i en skål ved siden av.
Server gjerne med friske limebåter og ekstra koriander. Når du skal rense granateple bør du gjøre det over vasken. Del granateple i to og slå på den siden hvor skallet er med baksiden av spiseskje, da løsner kjernene lettere.
Pad Thai med Scampi, nudler og tofu
Pad Thai er en kjent og kjær astiatisk rett og kan serveres med det proteinet du liker best. Her har vi brukt scampi, men du kan bruke både svin og kylling hvis du heller vil det.
Dette trenger du:
- 10 scampi
- 200 g risnudler
- 2 fedd hvitløk
- 1 stk egg
- 3 ss olje
- 100 g bønnespirer
- 1 stk vårløk
- 100 g tofu
- 1 ts chiliflak
Til sausen:
- 2 ss sukker
- 2 ss tamarindsaus
- 1 ss limesaft
- 2 ss vann
- 1,5 ts fiskesaus (asiatisk)
- 1 ss soyasaus
Til serveringen:
- 4 stk vårløk
- 2 ss peanøtter
- 0,5 ts chilipulver
- 4 stk koriander
Slik gjør du
- Legg risnudlene i bløt i kaldt vann, ca. 1 time.
- Lag sausen ved å blande sammen sukker, tamarindvann, soyasaus, limesaft og fiskesaus. La sausen stå og trekke mens du gjør klar resten.
- Varm olje på medium varme i en stor stekepanne eller wok. Finhakk eller press hvitløk og la det surre litt i oljen. Tilsett egget og rør rundt til det begynner å stivne, ca 30 sekunder.
- Ha i scampi sammen med tofu skåret i små biter, og stek sammen med egget i 1-2 minutter.
- Sil av vannet på nudlene, og tørk dem godt.
- Tilsett nudler og stek sammen med resten av blandingen i et par minutter.
- Hell over sausen og rør godt til nudlene såvidt er blitt møre.
Grovhakk peanøtter og finsnitt vårløken og ha det over retten sammen med lime og frisk koriander rett før servering.
Steamed buns fylt med svin
Steamed buns er myke hveteboller med fyll. Vi har valgt å fylle våre med svinekjøtt og her kan du bruke alt fra ribberester til pulled pork. Pakket med asiatiske smaker er dette den perfekte middagen. Du kan også bruke denne oppskriften når du griller spareribs, den perfekte sommerretten.
Dette trenger du:
Steamed buns
- 2,5 dl lunkent vann
- 2 ts tørrgjær
- 2 ss sukker
- 450 g hvetemel (gjerne tipo 00)
- 2 ts bakepulver
- 0,5 ts salt
- 3 ss rapsolje
Fyll
- 400 g ferdigstekt ribbe, spareribs, eller pulled pork
- 1 ss smør
- 4 ss sweet chilisaus
- 2 ss soyasaus
- 1 ss sesamfrø
- 2 ss hoisin saus
- 1 stk lime
- 1 stk reddik
- 2 stk gulrøtter
- 2 stk vårløk
- frisk koriander
Slik gjør du:
- Lag deigen ved å røre sammen vann, gjær og sukker i en bolle. Dekk til bollen og la stå på benken i 10 minutter.
- Bland inn sukker, mel, bakepulver, salt og 1 ss rapsolje. Bland til jevn deig, og la heve i ca. 1,5 time.
- Rull deigen til små boller som legges utover et bakebrett. La heve i 45 minutter til.
- Ha litt olje på benken og kjevle ut hver bolle til en rund avlang «pannekake».
- Pensle overflaten med litt olje og brett den ene siden over den andre. Legg bunsene på et brett, dekk til med plastfolie og la dem heve i ytterligere 15 min.
- Damp bunsene i en dampkjele eler bambusdamper. Dampes i 3-4 minutter til de blåser seg opp og er gjennomkokte.
- Skjær vekk bein og svor av ribbebitene eller spareribsene. Skjær i tynne skiver.
- Stek skiver av ribbe eller spareribs i smør til de er gylne på begge sider. Ha i chilisaus, soyasaus, sesamfrø og hoisin saus.
- Kok opp og smak til med limesaft.
Servér svinekjøttet og steamed buns med strimler av reddik, gulrot, skiver av vårløk og frisk koriander.
Ramen med svinekjøtt og egg
Ramen kan du lage med eller uten kjøtt, det bestemmer du helt selv. Her kan du også bruke det kjøttet du liker best.
Dette trenger du:
- 2 egg
- 1 pakke nudler
- 2 s fersk ingefær
- 2 fedd hvitløk
- 2 kyllingbuljongterniger og 1 liter vann
- 1 piri piri
- 2 ts sukker
- 300 g svinekjøtt
- 150 g bønnespirer
- 200 g babyspinat
- 2 ss riseddik
- 4 ss dark soy
- 4 vårløk
Slik gjør du:
- Hardkok 2 egg og la dem kjøles ned.
- Tilbered nudlene etter anvisningen på pakken, hell av vannet og skyll med kaldt vann.
- Finhakk ingefæren og hvitløken.
- Kok opp buljongen med ingefær, hvitløk, stjerneanis, piri piri og råsukker.
- Skjær svinekjøttet i tynne skiver og stek i en stekepanne på middels varme til kjøttet er sprøstekt. Skjær deretter hver skive i to.
- Fordel nudler, et halvt egg, bønnespirer og spinat i fire dype skåler.
- Bland riseddik og soyasaus i buljongen og fordel den i hver skål.
- Topp hver skål med svinekjøtt og vårløk i fine skiver.
Servér umiddelbart, da smaker det best.
Stekt Udon med biff
Utdon nudler er litt tykkere nudler enn hva du kanskje er vant med. De passer perfekt til å stekes og skaper en annen konsistens enn de vanlige litt tynnere nudlene.
Dette trenger du:
-
300 g udon nudler
-
400 g entrecôte i tynne skiver
-
300 g hodekål i skiver
-
200 g sjampingjong i skiver
-
2 vårløk i lange biter
-
2 fedd hakket hvitløk
-
1 gulrot i skiver
-
1/2 ts pepper
-
1/2 ts salt
-
2 ss olje til steking
-
Ekstra hakket vårløk som topping
Saus
-
2 ss lys soyasaus
-
2 ss mørk soyasaus
-
1 ss østerssaus
-
1 ss sukker
-
1 ss sesamolje
- 1/2 ts salt
Slik gjør du:
- Start med å koke opp vann i en kjele og legg oppi udon nudlene når vannet fosskoker. La koke noen få minutter før du siler og skyller dem i kaldt vann.
- Gjør klar biffen og bland ingrediensene til sausen.
- Varm opp en panne på medium høy varme og tilsett hakket hvitløk.
- Tilsett biff, pepper, salt og stek til den får en stekeskorpe i ca. 2-3 min.
- Tilsett hodekål, gulrøtter og sopp og stek i ca. 2-3 minutter.
- Ha i kokt udon og bland godt sammen slik at nudlene blir varme.
- Tilsett sausen og vend nudelene og sausen godt sammen.
Servér straks retten er gjennomvarm og sausen har fått satt smak på alle ingrediensene.
Med ønske om en fin og smakfull uke ?