Visste du at du kan lage deilige mat med blæretang, hentet fra vannkanten der du bor? Det kan du faktisk. Du kan samle inn frisk blæretang som er skylt opp på stranden etter litt kraftig vær med gode vindkast. Plukk bare de ytterste friske skuddene og bruk dem i bakverk, i teen din eller du kan tørke dem. Spiselig tang skal ikke lukte, og du må ikke høste inn løs tang som ligger og flyter i vannskorpa. Høst inn tang kun i områder som er fri for forurensing. Det aller beste er å samle inn tangen når det er lavvann, da slipper du å bli gjennomvåt. Ta med deg en saks og klipp av de ytterste skuddene, så kan resten av tangen stå igjen og vokse videre. Tørket tang kan faktisk holde seg i åresvis. Legg den i lufttett beholder og bruk den når du trenger den. Bruker du tørket tang i vann vil den umiddelbart trekke til seg vannet og bli like bløt og frisk som den var før den ble tørket.
Lag te av tang
Du tror kanskje at å lage te av blæretang vil smake omtrent som å svelge en munnfull sjøvann, men der tar du feil. Tang te med honning eller sukker gir deg en energiboost og smaker friskt. Gi gjerne teen en liten skvis sitronsaft så blir det hele perfekt.
Ta skuddene du har klippet av fra blæretangen og skyll dem godt i kaldt vann. Putt dem i en tekopp og hell over kokende vann. Tilsett søtning som sukker eller honning og nyt en kopp te før middag eller til en avslappende stund.
Rundstykker med tang
Dette trenger du:
- 6 dl vann
- 15 g gjær
- 1 ts sukker
- 1 ss rapsolje
- 1ss havsalt
- 1 håndfull blæretang hakket i små biter
- 800 g hvetemel
- litt olje til pensling
- havsalt
Slik gjør du:
- Hell vannet i en bolle og løs opp gjæren i vannet.
- Tilsett sukker, olje, salt og blæretang
- Rør melet inn i væskeblandingen, deigen skal være ganske fuktig.
- Dekk til bollen og la stå kaldt til neste dag.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Kle to stekebrett med bakepapir.
- Kna deigen lett og lag små boller, ca 20 stykker.
- Pensle rundstykkene med olje og dryss på havsalt.
- Stek midt i ovnen i ca. 20 minutter.
Avkjøl når de er ferdig stekt og kos deg med tangrundstykker til frokost.
Fiskesuppe med tang
Lite smaker mer av havet enn fiskesuppe, med fersk tang rett fra sjøen får du ekstra smak av naturlig salt.
Dette trenger du:
- 1 løk
- 2 fedd hvitløk
- 1/4 chilli uten frø
- 1 liter vann
- 2 dl fersk blæretang
- 4 laksestykker
- 2 terninger med fiskebuljong
- 1 liten boks fløte
- 1 skvett hvitvin om du har
- 3 gullerøtter
- 1/2 purre
Slik gjør du:
- Hakk hvitløk, chilli og løk i biter.
- Ha litt olje i en tykkbunnet kjele, gjerne en støpejerngryte.
- Putt hvitløk og chilli i gryten og la det surre rundt på middels varme i et par minutter.
- Tilsett hakket løk og la den surre sammen med hvitløken og chilien til løken er myk.
- Tilsett en skvett hvitvin til det dekker løken og la det koke inn til all hvitvinen er kokt vekk.
- Tilsett vann og buljong, kok opp.
- Kutt gulrøtter i biter og purre i ringer.
- Når buljongen er kokt opp tilsetter du gulrøttene og tangen, koker til gullerøttene er møre.
- Tilsett 1 boks fløte og gi det hele et nytt oppkok.
- Tilsett purreløken
- Kutt fisken i biter, ha fisken i kjelen, trekk kjelen til side, og la stå til fisken er ferdig.
Er du riktig så flink så serverer du suppen med tangrundstykkene. Server et deilig måltid med en smak av sommer og hav.
Hvordan tørke tang
Du kan bruke tang både fersk og tørket, tangen holder seg i lange tider hvis du tar deg bryet med å tørke den.
- Du bør starte tørkingen av tangen senest 12 timer etter at du har høstet den fra sjøen. Det aller beste er å tørke den ute i frisk luft når det blåser lett, men du kan også tørke den i stekeovnen.
- Hvis du skal tørke den ute starter du med å skylle all tangen godt i friskt ferskvann. Heng tangen til tørk f.eks på et tørkestativ du vanligvis bruker til klesvasken din, eller heng opp en tørkesnor til formålet ditt. Det vil ta 2 til 3 dager ute i friluft før tangen har tørket. Begynner det å regne så flyttet du tangen din og henger den under tak.
- Vil du heller tørke tangen i en stekeovn så legger du tangen på et stekebrett. Sett stekeovnen på 40 til 45 grader og la døren stå litt på gløtt. La tangen tørke til den kan smuldres mellom fingrene.
Legg den tørkede tangen i en lufttett beholder og bruk den som smaksforsterker i alt fra supper til gryteretter. Du kommer til å få en helt ny smaksopplevelse med dette nye «krydderet». Tørket tang på glass er også perfekte julegaver, start tidlig så har du god tid når høytiden ramler innover deg.
Tang inneholder Jod
Tang kan være en god kilde til å få i seg jod. Får vi oss for lite jod kan vi utvikle Struma. Nå er det ikke særlig mangel på Jod i den norske kosten, men noen spiser for lite fisk og melkeprodukter og kan derfor trenge tilskudd av mer jod.
Bruk av fersk og tørket tang er i vinden som aldri før, men du må være klar over et par ting før du setter til livs disse salte små blærene. Jodinnholdet i tang kan være høyt og det er viktig å ikke overspise seg på denne naturlige kilden til jod. For mye eller for lite er aldri bra, og passer godt inn her. Spis den med varsomhet, ikke overdriv, vi har flere kilder til jod i dag enn hva man hadde før i tiden.
Ta deg en tur på stranden en vindfull dag og høst inn gode mengder med blæretang. Tørk den og bruk den som smaksforsterker i mat som supper, gryteretter og sauser. Lykke til med innhøstingen, vi håper det smaker 🙂